AkzoNobel


AkzoNobel is een van de grootste verf- en coatingsproducenten ter wereld. Daarnaast voorziet het bedrijf afnemers van chemische producten.

AkzoNobel Hengelo bestaat uit drie fabrieken die onderling nauw samenwerken: het Zoutproductiebedrijf, het zoutverwerkingsbedrijf Specialties en het energiebedrijf Salinco.

De zoutproductie start op het boorterrein. In de bodem in Twente bevindt zich op circa 450 meter diepte een 50 meter dikke zoutlaag. Door water naar beneden te voeren lost zout op. De hierdoor gevormde pekel wordt via leidingen naar het zoutproductiebedrijf gevoerd.

Hier wordt de pekel gezuiverd. In de indampers, vervolgens, verdampt het water, waardoor het zout uitkristalliseert. Dit gebeurt met stoom van het energiebedrijf Salinco. Daarnaast wordt elektriciteit geleverd aan het openbare net van de gemeente Hengelo.

In centrifuges worden de zoutkristallen droog geslingerd. In het zoutproductiebedrijf wordt ruim 2,5 miljoen ton zout per jaar geproduceerd. Dit is 6 keer de Grolsch Veste tot het dak toe gevuld!
Een deel van dit zout wordt gedroogd en gezeefd van grof tot heel fijn zout. Het zoutverwerkingsbedrijf Specialties maakt er allerlei zoutspecialiteiten van.

Doordat zout een belangrijke basisgrondstof is voor de chemische industrie, staat het aan de basis van vele producten, zoals medicijnen, kunststoffen, schoonmaakmiddelen en textiel. Zout is onmisbaar in ons dagelijks leven.
 

Contact gegevens


Akzo Nobel Chemicals bv

Boortorenweg 27
7554 RS Hengelo

Postbus 25
7550 GC Hengelo

Tel: +31 74 2449111

E-mail: publicrelationshengelo(at)akzonobel(dot)com
Internet: www.akzonobel.com